Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden
Het Wetsvoorstel Rechtsbescherming bij aanbesteden is gepubliceerd. Wat gaat er – zoals het er nu naar uit ziet - veranderen in de Aanbestedingswet 2012:
- De afwijzing verzoek tot deelneming/inschrijving dient direct gemotiveerd te worden.
- De mededeling van de gunningsbeslissing moet ook de scores van de winnende inschrijving, de kenmerken en relatieve voordelen van die inschrijving en de naam van de winnaar(s) bevatten.
- De mededeling aan de afgewezen inschrijver moet tevens diens scores en een onderbouwing van die scores bevatten. De mededeling hoeft geen informatie over de inschrijvingen van de andere afgewezen inschrijvers te bevatten.
- De aanbesteder moet beschikken over een klachtenloket. Er wordt nog een voorbeeldreglement voor klachtafhandeling gepubliceerd. De klachtbehandelaar mag niet betrokken zijn bij de aanbesteding. Aangeraden wordt dat deze aantoonbare ervaring en/of opleiding heeft met inkoop en aanbesteden. NB. Aanbesteders kunnen hun klachtenloket onderbrengen bij Maasdam Broers Fischer advocaten. Meer informatie vindt u op onze website.
- Er komen minimumtermijnen voor klachtindiening en afhandeling bij klachtenmeldpunt aanbesteder. [Zie schema hierna]
- De CvAE behandelt enkel nog klachten over het ontwerp van de aanbesteding (niet over uitsluiting, afwijzing, gunningsbeslissing).
- Er komen minimumtermijnen voor klachtindiening en afhandeling bij CvAE. De aanbesteder is verplicht om de procedure op te schorten. [Zie schema hierna]
- Voor lagere overheden komt een registratie- en rapportageplicht van de klachten.
- Er komt een verplichting tot opschorting van de opschortende termijn (voor iedereen) indien binnen 10 dagen (uitgaande van een opschortende termijn van 20 dagen) een klacht tegen de gunningsbeslissing bij het klachtenmeldpunt wordt ingediend. [Zie schema hierna] Deze verplichting geldt niet bij selectiebeslissingen, nu daar (helaas) geen verplichte standstill-termijn geldt.
- Indien naar aanleiding van de klacht maatregelen worden genomen moet iedereen daarover worden geïnformeerd. De naam van de klager wordt niet bekend gemaakt. Indien de klacht ongegrond is hoeft alleen de indiener van de klacht geïnformeerd te worden over de inhoudelijke afhandeling.
- De algemene termijnenwet is van toepassing op de termijnen die de aanbesteder stelt.
- De beperkte mogelijkheden voor een ondernemer om in hoger beroep te gaan worden met dit wetsvoorstel (nog) niet opgelost. De wetgever roept op om de visie hierop kenbaar te maken.
Iedereen die wil kan nog tot 28 september 2023 zijn opmerkingen bij de wetgever kenbaar maken op de website Overheid.nl. Maasdam Broers Fischer Advocaten heeft ook een reactie geschreven, deze kunt u hier lezen.
Termijnen Ontwerpklachten
Termijnen Klachten Gunningsbeslissing
Heeft u vragen op het gebied van het aanbestedingsrecht, dan helpen onze aanbestedingsspecialisten u graag verder.